aaron-chavez-IrbuQKtH9o4-unsplash

A ránk váró HR kihívások közül áttekintettük a korábbi cikkekben a prioritások és a működésmódhoz kapcsolódó újragondolás altémáit, és ezt koronozza meg az, ha ránézzünk arra, hogy MIT kell a HR-nek szem előtt tartani.

HR, mint a “jó nagykövete”

Mivel a munkaerőpiac a II. VH óta nem küzdött ehhez hasonló kihívásokkal a HR lesz 2024-ben a frontvonal a pozitív változások terén. Olyan újdonságok kopogtatnak manapság, mint a mesterséges intelligencia, a változó emberi erőforrás kínálat és tehetség kezelés, a munka magánélet egyensúlya helyett a munka magánélet illeszkedése. Ezekhez egy bölcsebb emberierőforrás politikára lesz szükség és arra, hogy a HR katalizálja a szervezet kritikus változásait.

1. Mesterséges intelligencia és a felhatalmazás

Nem lehet figyelem kívül hagyni az olyan generatív mesterséges intelligenciához (AI) kapcsoldó fejlesztéseket mint pl. a ChatGPT – ennek előbb vagy utóbb hatása lesz az üzletmenetre. Nagy kérdés az, hogy hogyan lehet ezt optimálisan kezelni ahhoz, hogy kiegészítse, ne ellehetetlenítse az emberi erőforrást.

HR kihívás: az  AI illesztése a szervezeti működéshez és példamutatás ezen a téren.

2. A munka/magánélet illeszkedése

A pandémia felfedte azt, hogy a legtöbb területen képteleség határozott választóvonalat húzni a szakmai- és a magánélet közé, így egyensúlyról sem beszélhetünk. Igaz ez akkor is, amikor valaki belekóstol a munkától való távolságtartásba – 15%-a azoknak, akik a 4 napos munkahetet kipróbálták, semmi pénzért sem tértek volna vissza az 5 napos munkahétre. Volt is egyfajta elégedetlenség, amit a szervezetek nem tudtak jól kezelni. Ismerjük a „rohadjon meg” jelenséget is, amikor az elérhetetlen célokat kergettünk és a résztvevők (NBA játékosok az eredeti tanulmányban) elengedik a teljesítést.

HR kihívás: egyensúlyt teremteni a rugalmasság, az elvárások és az szabályozottság között.

3. Az értéktelen (BS) munkák vége

Tíz évvel ezelőtt David Graeber bevezette a BS jellegű munkák fogalmát. Vizsgálatok szerint az munkavállalók jórésze azt hiszi, hogy a munkájuk értéktelen a világ előmenetele szempontjából. Ehhez hozzákapcsolódik az is, hogy a munkakörök átalakulásának igen intenzív korát éljük. Itt az új irány: olyan munkakörök kialakítása, ahol a munkavállaló maga is érzi-látja a hatást, amit a munkájával el tud érni.

HR kihívás: BS munkakörök átfordítása.

4. A tehetség kibontakozásának lehetővé tétele

A munkaerőpiac szűkülése a tehetségek felkutatása és felvétele helyett (ami lassan teljesen lehetelenné válik) áthelyezte a hangsúlyt a belső erőforrások fejlesztésére. Természetesen az nem jelenti azt, hogy a továbbiakban nem lenne fontos a piacról megvásárolt és behozott tudás, inkább azt jelenti, hogy megnő a figyelem befelé és egyre több lehetőséget biztosítunk. Fontos tudnunk, hogy a milennál generáció számra- a Gallup felmérése szerint –  egyik legfontosabb választási szempont a tanulás és fejlődési lehetőség, a munka érdekessége és az előrelépés lehetősége. Erre kell a szervezeteknek rárímelnie.

HR kihívás: lehetőséget teremteni a tehetségek számára

Így, és ezek a fókuszaink 2024! A Fa Sárkány (is) legyen velünk!

Danghel Edith

forrás: https://www.aihr.com/blog/hr-trends/

Photo by Aaron Chavez on Unsplash