nirav-insomniac-wPkxQfEE7M4-unsplash

Szeretjük a biztosat! Komfortérzetünk akkor a legnagyobb, amikor valami kiszámítható, megfontolható, kezelhető és így biztonságos. Az emberiség 80%-a így szeret élni. Ha a fennmaradó 20% felét tekintjük, nekik ez sem elég, csak az a jó, ami sziklaszilárd. A maradék 10% viszont az extrém helyzetekre esküszik. Legyen extrém, hogy meg tudja mutatni, hogy az is kezelhető.

A hétköznapok ehhez képest 2020 óta, kivétel nékül mindenki számra, egészen más irányt vettek. Olyan extrém módon került elő a VUCA világ, hogy már nem csak a fogalom megalkotóinak, a katonaságnak – akik lássuk be, szélsőséges működésmódjukból adódóan eddig is rengeteg előremozdító gondolattal és fejlesztéssel álltak elő – kellet ezzel szembenézni. Ez a mozaikszó, a VUCA, és amit jelentett, kilépett az elméleti síkról és ettől kezdve nem csak a vezetői tréningen a válságos helyzetekre felkészülő topvezetők, hanem mi magunk, a hétköznapi emberek is kénytelenek voltunk megélni és megtanulni együttélni vele. Hogy milyen világ ez?

V – volatil: változékony;
U – uncertain: bizonytalan;
C – complex: komplex/összetett;
A – ambiguos: kétértelmű.

Így robbant be a pandémia. Elsöprő erővel. Voltak már ehhez hasonlóan nehéz helyzetek, voltak világválságok, amik kisebb-nagyobb amplitúdóval végigsöpörtek a világon. Sok történelmi példánk van erre: tudunk gazdasági válságot a közelmúltból is, és ezek következménye többé-kevésbé lecsurgott az egyén szintjére is. Ám a mostanihoz hasonló komplex, olyan, ami az élet kivétel nélkül minden egyes területére kiterjed, ebben az emberöltőben igen kevés jelentkezett (mert a világháborúkat lassan elfelejtjük).

Ez a “világháború” más. Most egy mikroszkopikus ellenséggel vesszük fel a harcot, miközben a megszokott világunk szétesik és szerencsések azok, akik bármilyen szintem meg tudják tartani a stabilitást. Válság van, változás és bizonytalanság.

Lehet-e ezt más szemmel nézni? Tudjuk-e ennek az előremutató oldalát tekinteni?

Íme egy jó példa: a digitális technológia előretörése. Ez az előretörés nem annyira a fejlesztések megjelenésén, hanem a felhasználók számában és a felhasználási területekben mutatkozik meg. Mert maga a technológia évek óta rendelkezésre áll. Ez a nagymérvű válság kellett ahhoz a digitális ugráshoz, ami bizonyos területeken és a fiatal generációnál már évek óta megtörtént. Magától csak lassan, talán a generációváltásokkal haladtunk volna előre, most pedig robbanásszerű a fejlődés vagy változás – kinek hogy tetszik jobban.

Persze, instabil. Idő és sok-sok energia kell ahhoz, hogy ez a “digitalizáció” úgy épüljön bele a mindennapjainkba, mint egy biztonságos megoldás, de rákényszerültünk és nem kérdés, használjuk. Innen nézve pedig az is látszik, hogy vannak előnyei, s így várhatóan kitarunk majd mellette. Még nem szeretjük, mert általában sem szeretjük a váltózást, de a

a kivüről ránk kényszerített változások soha nem szerelem, mindig küszködés, tele kétségekkel, bosszúságokkal…

Ilyenkor visszasírjuk a régit, felnagyítjuk és kiemeljük a kudarcot és bagatelizáljuk a sikereinket, és a jó eredményeket… Pedig ha vennénk a bátrorságot és megfordulnánk ezen a lovon, amin sajnos épp fordítva ülünk, akkor látnánk hogy jó az írány amerre tartunk. A változás irányába fordulva és fejlődés igenlő attitűddel (Growth Mindset) még élvezhetnénk is ezt a vágtát, ami felemel és bár elszakít a biztos talajtól, várhatóan előrevisz.

Tudom, hogy a megfontolva haladásnak is megvan az előnye, de a magam részéről az ősrobbanást kedvelem. – Steve Jobs, 2003

Ő imádta volna 2020/21-et 😊, mert a bizonytalan is jó!

Tudatosság gyakorlat:

  • Mennyi tudás áll rendelkezésünkre az adott szituációról?
  • Milyen pontosan tudjuk megjósolni cselekedeteink következményeit?

Ezt jól átgondolva, már el is tudod helyezni magad a VUCA mátrixban (Bennett és Lemoine, 2014). Ha szeretnéd, hogy ne tudjon kifogni rajtad a VUCA világha érdekel, hogy hogyan foghatnád a változás teremtő gyeplőjét, ha kíváncsi vagy arra, hogy hogyan húzhatná a vállakozásod szekerét ez a dinamikus erő és ebben jól jönne a segítség, keress minket:  Kapcsolat

Danghel Edith

fotó:  Nirav Insomniac / Unsplash