fusion-medical-animation-rnr8D3FNUNY-unsplash

Igen, tudjuk, ha olyan céget keresünk, ahol a stabilitás (vagy ahhoz nagyon közeli állapot) a legfontosabb, azt az egészségügyben kell keresnünk. Az emberi egészség drága és jól fizető ágazat, de csak akkor, ha hatékony és biztonságos; újítani pedig hosszú, bonyolult kockázatos és igen macerás folyamat. Például a 2000-es években általánosan elfogadott volt, hogy egy oltás kifejlesztéséhez, a nulláról általában legalább 5-10-15 év kell – alaphangon. A tavaly év elején elindult pandémiára viszont egy év alatt, viharos gyorsasággal és innovativitással született gyógyír ígéret. Hogyan lehetséges ez?

Természetesen mondhatjuk, hogy nagyon nagy volt a nyomás a gazdasági oldalról, de ez általában nem elég egy ilyen mértékű és sebességű innovációhoz.

Kellett hozzá néhány alapvető feltétel. Kellett a technológia és még a gyógyszergyártók hatalmas anyagi hátterén is túlmutató, jelentős gazdasági támogatottság is. Így történhetett, hogy minden olyan munkafeltétel, emberi- és anyagi forrás rendelkezésre állt, ami segítette a munkát. Hiszen, ezen a területen sokan, sokat tettek.

Kellettek hozzá rendszerek, módszerek és eljárások, olyan folyamatok, amelyek biztosították azt, hogy a kifejlesztéshez szükséges lépések ellenőrizhetően, ha kell minőség-biztosítva végig tudjanak menni.

Nem utolsó sorban kellett egy stabil tudásbázis, amire lehet építeni, aminek a mentén el lehet indulni. Olyan, ami dokumentált, rendszerezett, naprakész és aminek a jórésze hozzáférhetővé tehető mindazok számára, akik igazán tudnak vele élni.

Persze ez nem elég, a fentiek ahhoz kellenek, hogy egy sztenderd működés, stabilan a maximális teljesítményt nyújtva végigfusson. Az innovációnak ez csak megágyazott. Értelmes, nagylépékű és akár az aktuális helyi igényen túlmutató cél nélkül még ebben a helyzetben sem lett volna ilyen előrelépés; de volt értelmes cél ami beindította a dinamikát; így jöhetett a változás második pillére.

A kapcsolódás volt az a láb, ami a covid-vakcina elkészítésének ezt a mérhetetlen sebességet biztosította. Az, hogy a virtuális térben a kutatók és minden érintett el tudta érni egymást, fórumok jöttek létre az információk megosztására, egymás inspirálására és támogatására, az, hogy rendelkezésre állt az a mérhetetlen mennyiségű adat, amiből lehetett dolgozni. Na, ez hihetetlen sokat lendített azon, hogy ne kelljen kivárni az idő kerekének szokásos fordulását.

Ide jött záróakkordként a megújulás bátorsága, az a lehetőség, hogy nem kellett egyből 100% biztonsággal teljesíteni; hogy elismerték és nyílttá váltak a hibák és nem szégyenként és takargatnivalóként, hanem a megújulás, a jobbítás forrásaként kezelték őket.

Hát ennek az eredménye a diadal, ennek köszönhetjük, hogy létrejött az ami, reményeink szerint hamarosan kihúz minket a pácból .)

Ha érdekes számodra, hogy hogyan épül egy stabil alapra egy dinamikus innovatív működésmód és közelebbről is ránéznél erre, keress minket!

Danghel Edith

Photo by Fusion Medical Animation on Unsplash