christian-dubovan-gxsRL8B_ZqE-unsplash

A munka öröme. Talán paradoxonnak tűnik a két szó egymás mellett, de tetten érhetőek azok az elemek, amelyek a munkánkban örömet tudnak okozni. Mi az, ami a kávén kívül lendületet tud adni ahhoz, hogy felkeljek, szépen felöltözzek és elmenjek a munkahelyemre (amely jelenleg a nappali egyik sarka) ?

Street trainingen voltam. A nappali sarka épp abban a másfél órában nem jóga központ, vagy munkahelyi tárgyaló, vagy iskolai tanterem, hanem a munka öröméről szóló Street training színhelye volt😊

Mi az, ami reggelente lendületet ad a munkádhoz?

Néhány éve az akkori munkahelyemen erőltetett menetben dolgoztunk egy fontos projekten. Közben folyton mindenki panaszkodott a munkájával kapcsolatban.

Sokakat megkérdeztem “Mondj 3 jó dolgot, ami történt ma veled!”

Válaszul rengeteg ijedt arccal találkoztam. Jobban megijedtek, mintha hírül kapták volna, hogy tovább növelik a túlórák számát. Az ijedtséget lehet, hogy az a szembesülés okozta, hogy már nem fedezzük fel és nem tudjuk megfogalmazni, minek örülnénk.

Provokáltam másokat a kérdésemmel, pedig én magam sem tudtam kifejezni, hogy mi a munkám öröme. ..

Emlékszem, akkori felmondásom egyik célja volt, hogy mint a király legkisebb fia, elindulok  és megkeresem a válaszomat, miért szeretem azt, amit csinálok. Mi a MIÉRT-em!

Nekem kell tudnom, hogy miért érdemes reggelente bemennem dolgozni és azt is, hogy esetleg mi az, ami hiányzik hozzá.

Ehhez két állapotot is szükséges megfogalmazni.
Az ASIS (as is), vagyis a jelenlegi állapotot és a TOBE (to be), vagyis a vágyott, jövőbeni állapotot. Innen már az eredmény tiszta matematika, vagyis ki kell vonni őket egymásból és megkapjuk, hogy mi hiányzik számunkra. Ebben a képletben nem a művelet a legnehezebb, hanem az ASIS és TOBE állapotok létrehozása.

Nekem például ilyen vágyott állapot a tanulás, fejlődés lehetősége a munkában, vagy kapcsolódás másokkal, akár egy házi májpástétomos, lilahagymás csapatreggeli során 😊

A modell felteszi helyettünk a kérdéseket

A tréningen Székely Ágnes és Danghel Edith mutatta be nekünk MöMo-t. Néhány éve alkották meg a modellt, MöMo-t (a linken a kutatásuk részleteit olvashatjátok) az insightOUT színeiben, amelyet azóta is sikerrel használnak egyén és szervezet Munka örömének elősegítésére egyaránt.

Mömo3-1-1536x1109

Elkezdtem gyűjteni a történeteimet, hogy mi okoz örömet, illetve frusztrációt a munkám során és a történeteimet ebbe a modell 6 csoportjába soroltam. Hiszen a történeteket könnyebb megtalálni, és azok akarva, akaratlanul rólunk mesélnek.

Minden könnyebben érthető egy példán keresztül. Néhány napja megkaptam egy koncepció leírását word-ben. Abban a pillanatban nyitottam egy excelt és tettem át a word leírás puzzle darabkáit excel mezőkbe. Ez nálam nem csak excelt, hanem valamilyen modellt vagy diagramot is jelenthet. Struktúrára volt szükségem. Azonosítva ez a REND csoportja, amely biztonságot ad számomra.

Milyen érdekes? Eddig mindig volt egy sztorim, hogy miért hagytam ott a korábbi munkahelyeimet, most viszont már tudom azt is, hogy mik késztettek távozásra.

Gintl-Reszegi Mária – InSprl

A teljes cikk Marcsi fontos gondolataival elérhető itt: InSprl