clem-onojeghuo-75323

“Nap mint nap meghozott döntéseink többségükben megfontolt választásnak tűnnek, pedig egyáltalán nem azok csupán szokások. És bár az egyes szokások önmagukban viszonylag jelentéktelenek, idővel óriási hatást gyakorolnak az egészségünkre, a termelékenységünkre, a pénzügyi biztonságunkra és a boldogságunkra.”

Az idézet Charles Duhigg, a New York Times díjnyertes újságírójának A szokás hatalma című könyvéből való. A mű egyike azon kedvenceimnek, amelyek tudományos alapokra helyezik, és így megfoghatóvá teszik az élet jelenségeit. Olyan izgalmas felfedezésekről ír, amelyek lemodellezik a szokásaink működési mechanizmusát, hogy hogyan alakulnak ki, és hogyan változtathatunk rajtuk.

Rutin vs. a döntés szabadsága

Az egyik legegyszerűbb, de talán leghatásosabb lean eszköz az „5 miért” módszer (ami néha kettő, néha nyolc, de öttel rendszerint célt érünk:). Lényege, hogy egy jelenséget elemezve addig tesszük fel egymás után a miért kérdést, amíg eljutunk a jelenség okának gyökeréig. A folyamatok elemzésénél számtalanszor eljutunk oda, hogy a munkatársak azért úgy csinálják, amit csinálnak, „mert így szoktuk”. Mert ez a folyamat, és eszünk be sem jut megkérdőjelezni, mert azt meg nem szoktuk:)

Nagyon fontosak a szokások, hiszen elég nagy bajban lennénk, ha minden reggel újra és újra ki kellene találnunk, hogy hogyan is főzzük meg a reggeli kávét és mibe csomagoljuk a gyerek uzsonnáját. Vagy, ha nem lennének jól begyakorolt rutinjaink az ügyfelek kiszolgálására.

Evolúciósan is szükségünk van arra, hogy az új ismereteinket szokásokká alakítsuk, mielőtt újabb ismeretekre tennénk szert. (Ahogyan azt Piage fejlődéselmélete is kifejti, vagy ahogyan arról a munka öröme modell kapcsán is írtunk.) Egészen addig, amíg a szokásaink támogatnak a céljaink elérésében, vagy legalább nem gátolnak az előrehaladásban, szükség van rájuk.

A kétség akkor merül fel, amikor robotpilóta üzemmódban cselekszünk, és ezzel megfosztjuk magunkat a döntés szabadságától.

A szokás hatalma szervezeti szinten

De miért érdekes ez a szervezetek működése szempontjából?

Ahogyan a könyv is részletezi, nem csak egyéni szinten van jelentősége és komoly hatása a szokásoknak az életünkre. Meglepő, de a szervezeteknek, sőt, a társadalomnak is vannak szokásai. Hívhatjuk folyamatnak, rutinnak, bevett gyakorlatnak, de lényegében ugyanaz a működési mechanizmus vezérli őket, mint az egyéni szokásainkat.

Mindhárom szint esetén akkor kerülünk döntési helyzetbe, ha tudatosítjuk a működést. Ha azonosítjuk a triggert, ami elindít egy folyamatot és tartunk egy pillanatnyi szünetet. Ebben a pillanatnyi csendben eszmélhetünk rá arra, hogy esetleg másként kellene vagy lehetne valamit csinálnunk, mint ahogy szoktuk.

Az egyik legátütőbb sikerszokás, ha szokásunkká tesszük a működésünk tudatosítását. Ha szokássá tesszük a rutinjaink megkérdőjelezését. Ha nem félünk feltenni a kérdést, hogy miért – mi okból, mi célból csináljuk úgy és azt, amit. Hamar kiderülhet, hogy lehet hatékonyabban, egyszerűbben, örömtelibben. Vagy azt is megláthatjuk a tudatosítás által, hogy egy adott szokást érdemes elhagynunk, mert már nem segít minket.

Tudatosság gyakorlat

Ha rendszeresen leltárt tartunk a rutinjainkról sokkal könnyebb nyakon csípni őket, ami az első lépés a változtatáshoz, a tudatos fejlődéshez, javításhoz.

  • Mik a szervezeted legszembetűnőbb szokásai? Mi az, amit azért csináltok így, „mert így szoktuk”?
  • Mi az, ami már nem szolgálja/akadályozza a szervezet céljait?
  • Melyik az az egy, aminek a megváltoztatása a legnagyobb eredményt hozná a szervezet működésében?

Ha szeretnéd feltérékepezni a szokásaidat, hívj meg minket egy napra a szervezetedhez. Elmeséljük, mit láttunk: Kapcsolat

Ha érdekel a szokások működési mechanizmusa és hogy hogyan lehet megváltoztatni a rutint, akkor érdemes elolvasni a könyvet! Jó sztorikkal, tudományossan alátámasztott elmélettel és alkalmazható gyakorlattal szolgál a témában.

Székely Ágnes

irodalom: Charles Duhigg – A szokás hatalma – A könyv népszerűsítéséhez semmilyen anyagi érdekünk nem fűződik:)

És egy rövid videó a szerző TEDx előadásával, ami szórakoztatóan tudományos:

kép: unsplash.com