tanja-heffner-259380

„A csodák a komfortzónán túl történnek.” Nem telik el nap, hogy ne olvashatnánk ezt, és ehhez hasonló bölcsességeket a közösségi média felületeken. Szépen illusztrálva dörgölik az orrunk alá, milyen alávaló dolog, ha nem feszülünk meg minden nap és nem táncolunk folyamatosan a komfortzónánkon kívül.

Minden közhelyben van némi igazság

A folyamatos fejlődés elkötelezettjeként hiszem, hogy ha folyamatosan törekeszünk arra, hogy jobbá váljunk – fejlesztjük magunkat, a szolgáltatásainkat, a környezetünket – azzal jobbá tehetjük a világot. És azt is tudom, hogy a változás kényelmetlen.

Ősi természetünkből adódóan tiltakozik ellene az agyunk. A középagyban található amigdala, ami a túlélésünk egyik záloga annál hangosabban kiabálja, hogy „üss vagy fuss”, minél nagyobb az ismeretlen faktor egy helyzetben, minél nagyobb a változás, vagyis minél inkább kívül vagyunk a komfortzónánkon. És ezt a félelmet nem könnyű leküzdeni.

Az igazság másik fele

Viszont, ha folyamatosan ezzel a küzdelemmel kell működnünk, az kimerítő és stresszes.

Ha valami nem a mi történetünk és nem tudjuk „komfortossá tenni” a kihívást jelentő feladatot, akkor az folyamatos feszültséget fog bennünk okozni. Ha valami nem összeegyeztethető az alapműködésünkkel – ha nem tehető alap működéssé, akkor abban soha nem fogjuk jól érezni magunkat.

Azok a feladatok, helyzetek, amibe sokadszorra sem tudunk „belelazulni” soha nem fognak örömet jelenteni. Ha nem tudjuk akkorára növeszteni a komfortzónánkat, hogy beleessen egy adott tevékenység, akkor erősen elgondolkodtató, hogy mi az, ami miatt mégis megéri foglalkoznunk vele.

Tartsuk nyitva a szemünket a lehetőségekre és lépjünk ki a komfortzónából. De mindenekelőtt legyünk tisztában a saját értékeinkkel, határainkkal és céljainkkal. A kilépés legyen mindig az értékeink mentén, a határokat mértékkel feszegessük és legyünk tudatában annak, hogy mindez a céljaink elérésében segít. Így van esélyünk arra, hogy meg tudjunk vele küzdeni és élvezzük a kihívást.

És addig is, értékeljük a komfortzónában megélhető csodákat:)

Tudatosság gyakorlat

  •      A munkád melyik területén kellene kilépned a megszokottból?
  •      Mi az a feladat, ami sokadszorra is kilendít a komfortzónádból?
  •      A munkád melyik területét kellene mobilizálni? Mi az, amit stabilizálni kellene?

Ha szeretnéd megtaláni, vagy éppen átlépni a komfortzónádat, keress minket: Kapcsolat

Székely Ágnes

kép: unsplash.com