door-3182294_1280

Mindenki meditál. Ha te magad nem meditálsz, akkor azt látod a közösségi médiában, hogy körülötted meditálnak. Lótusz pózba gyömöszölik magukat, kiteszik a „rögtön jövök” táblát és befordulnak. Hogy bent mi van, nehéz kintről megállapítani, de valami biztosan történik.

És ez most olyan trendi. Jóga, zen és meditáció – esetenként mindfulness – céges berkekben is.

Ez az új csocsóasztal?

Ha jól csináljuk, annál is több.

Nem mintha a csocsónak nem lennének jótékony hatásai. Vannak. Ha más nem, hát az, hogy állva és nem ülve…; és csapat játék 2 vagy 4 + 2×11, s az már nagyon csapat. Vannak szabályok, van rend és lehet fairplay. Figyelni kell, taktikázni és versengeni. Mint az üzleti életben mindenütt (?!). Játékosan.

Hol van ehhez képest a mindfulness?

Sehol. Nem kell hozzá csapat, lehet egyedül, sőt ha csoportosan próbálkoztok, akkor is egyedül vagy az élményben. Nincsenek kötött szabályok, csak néhány alapelv, de azt is lehet személyre szabni. Nem kell taktikázni és nem lehet versengeni a révén. Csak figyelni! A figyelem a kulcs!

Mert nem kell lótusz póz sem, elég, ha egyenes háttal le tudsz ülni egy viszonylag csendes helyen. És nem kell órákra kivonni magad a forgalomból, megteszi akár 2 perc is – „ennyit egy mérnök is képes egy helyben ülni” (Chade-Meng Tan, a Google tréfamestere). Az a fontos, hogy tényleg figyelj! És így is lehet jó! Nem csak a meditálónak vagy a “mindfulnesselőnek”. Jó hatással van a csapatra, a beosztottra, a főnökre, a társosztályra és még az ügyfélre is.

Miről szól? Rólad.

Ideális esetben napi 10-20 perc, ami igazán csak rólad szól. A leghasznosabban eltölthető énidő. Önvezérelt, saját tempódhoz igazított tanulás. Első lépése általában figyelemtréning. De szólhat továbbá az önismeretről és az önirányításról, és elvezethet egész a szokásrendszered átalakításáig.

Mindez tudományos alapokon nyugvó, szelíd, énintenzív és élvezhető keretek között zajló folyamat.

Zajlik az élet. Jönnek a feladatok, közelednek a határidők, változnak a folyamatok, igazodik a rendszer. Minden zakatol, mozog, igazít, kényszerít, húz, von, tol előre. Zajlasz, zajlunk az élettel.

Hatékonyan? Igen. Legalábbis nagy igyekezettel. Ebben segíthet a mindfulness, a tudatos jelenlét.

Tudatosság gyakorlat

  • Mit tudsz kezdeni a stresszel, mennyire tudatosan kezeled?
  • Átlag mennyi időt fordítasz magadra egy héten? Mivel töltöd ezt az időt?
  • Mikor tanultál magadról valami újat?

Íme egy eszköz, ami segíthet abban, hogy legyen napi 10 perced magadra, hogy tudatosabban éld a mindennapjaidat: headspace.app. Alább pedig néhány gondolat és bűvészmutatvány az app létrehozójától. Érdemes végignézni!

Ha örömmel néznél rá, hogy céges környezetben, és még azon is túl hogyan használhatnád a tudatos jelenlétet, hogy a munka is örömmé váljon, keress minket: Kapcsolat

Danghel Edith

kép: unsplash.com