uros-jovicic-322314

Meg. Pontos és értelmes cél kell hozzá, stratégia, tudatosság és idő. Aztán lépésről lépésre, igazán kis lépésekben, kitartó, figyelmes munkával. Meg.

Az a lélekkel teli szervezet, amit Frederic Laloux, olyan logikusan a jövő szervezeteként felvázolt, megvalósítható – lásd azokat a példákat, amelyekről ír, és amit mi is bemutattunk a múlt heti írásunkban – de nem máról holnapra. Legalábbis a szervezetek zöménél nem. Az viszont teljesen egyértelmű, hogy maga a megvalósítás fele vivő út is hoz olyan pozitív változásokat egy szervezet életében, ami az alkalmazottak elégedettségének nagymértékű növekedésével jár. Ezért mi azt javasoljuk, vegyük az egészet lépésről lépésre. Az első lépés lehet az a törekvés, hogy keressük a munka örömét!

Miért?

Ha arra fókuszálunk, hogy hogyan tehetjük a munkát örömtelivé a beosztottak számára, jó úton járunk. Mert ahol az öröm, ott a teljesítmény! Így szervezeti szinten is folyamatosan érkeznek majd az eredmények.

Hogyan?

Ehhez csak néhány tényezőre kell odafigyelni. Mindig csak egy dolgot változtatva, lépésről lépésre. Ha van rá mód, nézzük át a jelen helyzetet, hozzunk létre prioritási listát a megváltoztatandókból és kezdjük a legégetőbbel. Mielőtt azonban belevágnánk, gondoljuk át a beavatkozás következményeit. Itt kezdődik a “change management” művészete. Határozzuk meg pontosan a célt, tegyük mérhetővé, használjunk olyan mérőeszközt, amivel a végén az eredményt vissza tudjuk mérni, és legyen pontos a kiindulási érték. Számoljunk továbbá járulékos változásokkal is. Nincs olyan, hogy egy rendszerben – legyen ez egy bármilyen kicsi vagy nagy vállalat – megváltoztatunk valamit és ezzel a beavatkozással ne idéznénk elő máshol is változásokat. Érdemes ezt is alaposan körüljárni és megérteni a rendszer összefüggéseit és működését. Figyeljünk a vezetői elköteleződésre, arra, hogy mielőtt nekivágunk a változásnak meglegyen, és hogy fenntartható legyen az egész folyamat során. Vonjunk be minden érintettet az előkészítés számukra releváns részébe, így az ő elkötelezettségük a végrehajtás során kevésbé lesz kérdéses. Kövessük a változást folyamatosan, és mérföldkövenként döntsünk a továbblépésről, hogy a megfelelő korrekciókat is végre tudjuk hajtani. Ha pedig elértük a célt, ne felejtsünk ünnepelni. Közben pedig kommunikáljunk jó érzékkel; és itt most a kétirányú kommunikációra gondolok: a visszajelzések figyelembe vétele legalább olyan fontos, mint az, hogy mi tájékoztassunk minden érintettet az aktuális helyzetről.  Így már világos, hogy mit kell tenni.

Nem olyan bonyolult, ugye?

De. Fel kell készülni arra is, hogy bele fogunk botlani olyan dolgokba, amikre nem lehet felkészülni. De, ha az alapok rendben vannak, ha két irányban kommunikálunk folyamatosan, van elköteleződés és stratégia és ha a cél egy jobb, lélekkel teli szervezet, ahol öröm a munka,  – a siker garantált. Igen, jobbá lehet tenni akármelyik vállalti kultúrát. Csak tudatos figyelemmel, lépésről lépésre!

Belevágnál? Végigcsinálnád? Megéri. Ott tudunk lenni veled ezen az úton! Kapcsolat

Danghel Edith

kép: unplash.com