StockSnap_QHDHK1UORZ

Egyre több cégvezetővel, szervezeti egység vezetővel való beszélgetésben merül fel az Y generációs munkavállalók szervezetbe való integrálásának kérdése. A vállalatok tanácstalanul állnak a kérdés előtt. A régi módszerek sorra csődöt mondanak. Az új kollégák valahogy nem találják a helyüket a csapatban és sajnos a vállalat sem elégedett a teljesítményükkel.

Mi a baj az 1980 és 1999 között születettekkel? Semmi. Egyszerűen mások, mint az előző generációk, mint ahogyan azok is különböztek az összes megelőzőtől. Ahhoz azonban, hogy jól együtt tudjunk működni, érdemes látnunk és értenünk ezeket a különbségeket és az okokat.

Ezekre világít rá Simon Sinek, nemzetközileg elismert amerikai tréner, tanácsadó, számtalan üzleti sikerkönyv szerzője ebben az interjúban. A 10 perces videóban humorral, lazasággal feszegeti a kényes kérdést.

A videót megnézve felmerült bennem a kérdés, hogy tényleg csak az Y generációt érintik ezek a problémák? Mindenki más megteszi az erőfeszítést, hogy megtanulja, hogyan legyen örömteli a munkája és az élete, hogy alakítson ki mély emberi kapcsolatokat? Vajon más mindenki megtalálja az örömet és a kiteljesedést?

Sajnos nem ezt látom. De egy biztos, hogy senkit sem hibáztathatunk, mert az nem visz előre. Abban azonban vitatkoznék Simon-nal, hogy egyedül a vállalatok dolga lenne megoldani a kérdést. Azt gondolom, hogy mindannyiunknak a saját felelősségünket kell meglátnunk a helyzetben és a saját eszközeinkkel kell tennünk a saját örömünkért. Egyrészt nem várhatjuk (és soha nem is kaphatjuk meg) kívülről a kiteljesedést, másrészt senkit nem lehet (és nem is kell) megváltoztatni akarata ellenére.

Egyéni elhatározás és közös erőfeszítés árán lehet csak olyan közeget és közösséget teremteni, ahol mindenki számára öröm lehet a munka.

Hogy hogyan? Ezt kutatjuk a világban. Ha szeretnél velünk együtt megoldásokat találni a kérdésre, keress minket: Kapcsolat

Székely Ágnes

forrás:

kép: stocksnap.io