charles-koh-365298-unsplash

A munka örömének forrásai a karaktererősségek és a csoportszerepek függvényében

Számos esemény, külső környezeti hatás vagy átélt élmény képes arra, hogy pozitivitást ébresszen bennünk. Ez lehetővé teszi, hogy képesek legyünk a továbbiakban figyelni az ilyen és hasonló élményekre, hogy felismerjük, aktivizáljuk azokat az erőforrásokat, amelyek mintegy jólét-körben a nyitottabb vagy teljesebb kommunikáció, a nagyobb hatékonyság, és egy elégedettebb, örömtelibb élet irányába vezetnek bennünket. Ez az életünk minden területére igaz! A munkára is.

A pozitív pszichológiai vizsgálatok az elmúlt néhány évtizedben számos lehetőséget megvizsgáltak ezzel a témával kapcsolatosan és jellegzetes, jól megfogható modellekhez, eredményekhez vezettek. Ilyen például: Seligman: Autentikus életörörm– és Jól-lét elméletei, Fredrickson: Bővíts-építs elmélet, Csíkszentmihályi: Flow-elmélet.

Ismerünk olyan kutatásokat, amelyekben

a munka során megélt pozitív érzelmek meglétével, továbbá azok munkára, illetve magánéletre gyakorolt következményeivel

foglalkoztak a szerzők. Azonban ezek a kutatások csak általánosságban, vagy a munkával való elégedettséggel összefüggésben vizsgálták a pozitív érzelmek meglétét, és nem adtak egységes választ arra, hogy pontosan mi lehet az egyének számára a munka öröme, milyen tényezők járulnak hozzá ahhoz, hogy az emberek örömmel tudják végezni a munkájukat. Azt sem vizsgálták még, az egyéni karaktererősségek, vagy a csoportban felvett szerepek hogyan befolyásolják ezt.

Jelen vizsgálatunk során arra szeretnénk választ kapni, hogy

mit jelent az embereknek a munka öröme és azon belül, hogy melyek azok a tényezők, amelyek szükségesek ahhoz, hogy öröm legyen számukra a munka.

Azt is szeretnénk megvilágítani, hogy van-e kapcsolat – és ha igen milyen – a munka örömének átélését segítő tényezők, illetve a karaktererősségek, valamint az aktuális csoportszerepek között.

A személyiség vonások kapcsán már rendelkezésre áll számos kutatás, melyekben kimutatták, hogy van kapcsolat a karaktererősség és a munkakör jellege között. Azonban ezek a kutatások mind nagyon speciális mintára (katonákra, tanárokra, orvosokra) vonatkoztak – a mi vizsgálatunkat egyrészt ennél átfogóbbnak másrészt ennél speciálisabbnak szánjuk. Mi most azt vizsgáljuk, hogy

az egyes karaktererősségek esetében milyen tényezőkre kell figyelni a munka örömének biztosítása kapcsán.

A hatékony munkacsoport egyik jellemzője Dr. Meredith Belbin szerint, hogy minden “csoportszerep” képviselteti magát és részt vesz a munkában. Mivel a csoport tagjai egyének, akik jellemzően egyik vagy másik szerepet veszik fel, itt is feltételezünk egy mintázatot. Hisszük, hogy

a csoportmunka sikeressége nem csak a csoport összetételén, hanem a külső tényezők optimalizálásán is múlik.

Nem csak a megfelelő belső, hanem külső illeszkedés is ugyanolyan fontos.

Ebben a kutatásban az említett két fő irányon kívül arra is szeretnénk választ kapni, hogy vannak-e esetleg olyan fő tényezők, melyek háttérváltozóktól (munkatapasztalat mértéke, szervezeti és munkaköri jellemzők, elégedettség mértéke), demográfiai adatoktól (pl.: nem, életkor, lakhely, végzettség, családi állapot) vagy esetleg az erősségektől, csoportszerepektől függetlenül egyaránt fontosnak bizonyulnak a munka örömének meglétéhez.

Ehhez a munkához szeretnénk a segítségeteket kérni! A erre a linkre kattintva a kérdőív kitöltésével segítheted a munkánkat és ha igényt tartasz rá add meg az e-mail címedet és visszajelzést is kapsz majd tőlünk a kérdőívek rád vonatkozó részéről.

A kutatás általános eredményeit az insightOUT oldalán tesszük közzé.

Tábori Dorina

kép: unsplash.com