max-kaharlytskyi-88790

Elindult. Saját életét kezdte élni a munka öröme modell. Az alapokat mi raktuk össze és alaposan körbejártuk az ide kapcsolódó témákat a tudományos világban, kiemelt figyelmet szenteltünk az alkalmazott tudományoknak és belevettük a saját sok éves tapasztalatunkat. A kérdésünk az volt, hogy milyen tényezőktől függ és milyen összefüggések mentén hathatunk a munka örömére. A válaszainkat összeraktuk, rendszereztük és most eljött az ideje, hogy a saját lábára álljon.

A kezdeti lépések még féltő tekintetünk előtt zajlottak. Ismerősök, barátok, volt munkatársak – számunkra fontos, a területen járatos személyek néztek rá és tettek hozzá. Kis körben járattuk meg, egyéni beszélgetésekben, mini workshopokon.   

Máris tanultunk!

  • Az első és legfontosabb tanulság az volt számunkra, hogy releváns! Aktuális, érdekes és fontos a téma maga! Ezzel foglalkozni kell; egyéni és szervezeti szinten is, mert ez a jövő útja.
  • Kiderült, hogy a tényezők beazonosításával sem lőttünk mellé, még ha vannak is benne apró elcsúszások és a meghatározás sem mindig kristálytiszta – de ezek azok, fontosak és létezőek.
  • Most, hogy még csak a tényezőket tekintjük át, az egészet mozgató dinamika, ami egyénre/szervezetre szabott, még alig mutatkozik meg. Ezeket a tényezőket tekintve is fontos felismerésekre juthatunk, de még izgalmasabb kép bontakozik ki előttünk, ha a teljes rendszert fogjuk át, és mindent összefüggéseiben vizsgálunk. Akkor tudunk igazán arra a tényezőre hatni, ami nem csak változást, de fejlődést hoz.

És nem csak tanultunk, új kérdések is felmerültek:

  • Vajon mennyire egységesíthetőek a tényezők? Lehet, hogy minden tényezőnek több dimenziója van?
  • A „karakter” kívül van vagy belül? Mi az, ami az egyéniségünk (vagy a szervezeti kultúra) elválaszthatatlan és “megfoghtatlan” része  és mi az, ami külső tényezőként tekinthető.

No, ezeken még sokat kell együtt gondolkodnunk 😀

Tudjuk, hogy minden modell sematikus, hiszen arra van kitalálva, hogy egyszerűsítsen és ezáltal segítse az eligazodást, az egyéni sajátosságok  saját helyzet felmérése során kerekednek ki. Mégis úgy lenne jó megalkotni a modellt, ahogy szánjuk: könnyen értelmezhetőnek és igazi, gyakorlati útmutatónak.

Köszönjük, hogy hozzájárulsz! Folyt köv.

Ha téged is izgat ez a téma, türelmetlen vagy és elé mennél a folytatásnak, töltsd ki a kérdőívet.

Danghel Edith

kép: unsplash.com