chuttersnap-473305

Ma meglepetés fogadott a Facebook-on. Egy kedves videóval köszöntöttek abból az alkalomból, hogy 8 éve regisztráltam náluk. Nincs jelentősége. Látszólag.

Abban a pillanatban, ahogy megláttam a lufikat és a kedves köszöntő szövegeket jó érzés töltött el. Még akkor is, ha tudom, hogy mindezt egy mezei kódsor generálta és tette ki számomra. Még akkor is, ha tudom, hogy a FB-nál nem jutottam ma eszébe senkinek, főleg nem Zukkerberg úrnak.

Arra viszont igenis gondoltak, hogy fontos az ünneplés. Mennyire jól esett volna ugyanez bármelyik korábbi munkahelyemen. Mondjuk az első, a 10. vagy 15. évforduló alkalmából. De ugyanígy nekem sem jutott eszembe észben tartani, hogy ki mikor lépett be, pedig nem lett volna nagyobb meló ott sem mint a FB-nál egy riportot futtatni az ügyviteli rendszerből és elküldeni egy pár soros levelet.

Vajon miért nem tesszük ezt meg mégsem? Minimálisnak tűnő megbecsülés mégis nagyon is sokat számít. Olyan ez mint a lottózás. Nem ott van a különbség, hogy hány szelvényt veszünk, hanem hogy veszünk vagy nem veszünk:) Hogy észrevesszük-e, hogy valaki ott van, hogy kitart mellettünk, hogy erőfeszítéseket tesz.

De úgyanígy ritkán állunk meg megünnepelni, hogy elértük a kitűzött célokat. Néha egy-egy projektvacsora vagy céges karácsonyi buli talán belefér az éves menetrendbe, de a hétköznapi kis eredményeknek kevés figyelem jut.

Nem szokás, nem része a vállalati kultúrának, nem része a megbecsülési rendszernek… Sok oka lehet, amit talán érdemes megérteni, de méginkább érdemes azt megnézni, hogy hogyan lehet ezen változtatni.

Az év vége kiváló alkalom arra, hogy visszanézzünk és lezárjuk az évet. Erre remek eszközök vannak, ha szeretünk strukturáltan működni: Yearcompass

De megtehetjük ezt egy kötetlen beszélgetés keretében. Ha sikerül belecsempészni néhány egyszerű kérdést a témára vonatkozóan, már megtettük az első lépést egy örömtelibb új év felé:)

Tudatosság gyakorlat

  • Mi volt a legnagyobb öröm az évben?
  • Mik voltak a kis sikerek?
  • Hogyan ünnepeltétek meg ezeket?
  • Hogyan lehetne még örömtelibb az új év?
  • Hogyan fogjátok megünnepelni a kis és nagy eredményeket?

Jó évértékelést, tervezést és ünneplést mindenkinek:)

Székely Ágnes

kép: unsplash.com