brooke-lark-194253

A Forbes-ban megjelent globális kutatás szerint a cégek felső vetetésének csupán 24%-ában találunk női vezetőket. Egy részletesebb elemzés szerint ez a mutató sem iparági, sem a ranglétra fokai szerinti megosztásban nem alakul jobban. Pedig van olyan, a vezetéshez is elengedhetetlen kompetencia – és ezt szintén kutatások igazolják -, amelyben a nők hatékonyabban teljesítenek mint a férfiak.

Az örök mumus: a stressz

A vezető férfi! Erős, megbízható és tökös (akkor is, ha nagyritkán nő)! Hisszük, tudjuk és látjuk.

A vezetés műfaja bármilyen szakértelemmel vagy profin – azaz érzelemmentesen – áll hozzá valaki, stresszel jár. Selye János óta tudjuk, hogy a stresszre a szervezetünk automatikusan reagál. Walter Bradford Cannon már 1929-ben leírta a két fajta automatikus reakciót, amit mi “fight or flight” (küzdj vagy menekülj) néven ismerünk.

Igen, ezt hittük, és ezt is láttuk éveken át, hogy csak így lehet. Az vezetői pozícióban lévők küzdöttek vagy menekültek a munkaidejük nagyrészében. A magasabb, stratégiai döntési helyzetben lévőknél leginkább a küzdj, az alacsonyabb, végrehajtó, de mégis felelősséggel járó pozíciókban inkább a menekülj volt tekinthető a megfelelő automatikus válasznak.

És így be is állt a rend. Az agresszív megnyilvánulás általában a sikeresség irányába mutatott, de az sem ártott, ha az élen lévők le tudták védeni a hátsójukat és tudták, mikor kell kihátrálni a feszültséggel teli helyzetekből. Még a mai napig is az az igazi vezető a talpán,  aki szemrebbenés nélkül tudja variálni ezt a kettőt. Aztán persze jön a nehéz helyzetek okozta másodlagos stressz, a folyamatos feszültség pedig tartós egészségromláshoz vezet.

Pedig lehet máshogy.

Fenntarthatóbban, egészségesebben, sőt hatékonyabban

Az évezredforduló környékén jött egy változás. A kutatások is más irányt vettek, és csodák csodája 2000-ben kiderült, hogy létezik másfajta automatikus viselkedéses válasz is a stresszre.  Dr. Shelley E. Taylor és csapata bizonyította, hogy a fenyegetésre, a stresszre van egy tipikusan női reakció páros, amit a “tend and befriend” (törődés és barátkozás) kifejezés határoz meg a legpontosabban. Ez a védelmező és szövetségre törekvő magatartás merőben más, mint a tipikusan férfias válasznak tekintett “küzdj vagy menekülj”. Kevésbé az énről, inkább a jövőről, az utódokról és a közösségről szól. A közreműködés erejével.

Ezt tudják a nők csuklóból. Higgyük el! Tanuljuk meg! Engedjük szabadon, használjuk bátran és figyeljük, hogyan lesz ez a hely egy jobb világ!

Tudatosság gyakorlat:

  • Megfigyelted már a saját automatikus válaszaidat a stresszre?
  • Hogyan reagálsz mások automatikus stressz válaszaira?
  • Milyen feszültség az, amit nem tudsz a munkahelyeden hagyni?
  • Hogyan alkalmazható a „tend&befriend” a te munkakörödben?

Ha szeretnél többet megtudni önmagadról és a stressz kezelésével kapcsolatos lehetőségeidről, keress minket! Kapcsolat

Danghel Edith

Inspiráció:
Tudj meg többet a “tend&befriend” és a stressz és a vezetés témaköréből!

kép: usplash.com