will-van-wingerden-87463

A vezetői életút akár szépen kikövezettnek is tűnhet. Messziről nézve csak a kiváltságok látszanak és senki nem nézi a rengeteg munkát és gyötrődést míg valaki igazán vezetővé válik. Ha egyáltalán azzá válik.

Született falkavezér

Nem mindenki születik vezetőnek. A falkákat az állatvilágban általában született vezetők irányítják: például a méhkirálynő vagy az alfa a farkasfalkában, aki olyan készségekkel-képességekkel rendelkezik, ami a túlélést jelenti. Ez a szerep akkor kezdődik és addig tart, amíg erre a betöltője alkalmas. Ebben (is) különbözünk az állatoktól, hogy szabad döntésünk van, olyat is tehetünk a csapat élére, akiben „nem érezzük” ugyan az átütő erőt, de bízunk benne, hogy majd megerősödik útközben.

Sokszor leginkább a szakmai tudás dönt a kiválasztásnál. Elég intelligenciával még egy vezetői készségeket felmérő „assessment center”-en is át lehet csúszni anélkül, hogy kiderülne az alkalmatlanság, vagy egyes készégek hiánya. (Vannak akik IQ-ből megoldják az EQ kérdéseket:) De olyan is van, hogy a szervezet szemet huny a nyilvánvaló hiányosságok felett, mert ez könnyebb, mint felvenni valakit az utcáról.

Irreális elvárások

Ezekkel még nem is lenne baj. A probléma ott kezdődik, hogy a frissen kinevezett vezető többnyire magára van hagyva. „Olyan okos vagy, tudod te, majd megoldod…” Jó esetben még egy tréningre is benevezik, ahol megtanulja a disk módszert és a szituatív vezetés alapjait, de ettől még továbbra is rettenetesen nagy lesz a ráadott kabát.

Közben az az elvárás, hogy MINDENT tudjon. A kinevezés pillanatától kezdve óriási elvárásokkal áll szemben. Ha ezek nem nyomasztanák eléggé és maga is szeretné jól csinálni a dolgát, akkor beszerez néhány „hogyan legyünk kiváló vezetők” témájú könyvet is, ami színes sztorikkal illusztrálja, hogy hogy csinálják az igazán nagyok.

Persze olyan is akad, aki elhiszi, hogy ő a kinevezéstől varázsütésre mindentudóvá válik, és csak csinálja. Még olyan is van, hogy ösztönösen jól látja el a feladatát, de ez a kivétel.

Magányos hosszútávfutás

Sokan nagyon magasra jutnak így a szervezeti hierarchiában. És ahogy haladnak felfelé egyre nyílik az olló és egyre nehezebb segítséget kérni, beismerve, hogy a szakmai tudás és a struktúra már nem elég ehhez a feladathoz. Egyre inkább feszít a megfelelés kényszere és a magány, amivel vezetőként szembe kell nézni. Eltávolodnak a beosztottak, nincs őszinte visszajelzés. (Nem, a 360°-os értékelés az nem az:)

És sokszor nem jön meg az a belső erő, amit a vezetői kinevezés elején meghitelezett a szervezet. Marad az elvárás, és a magányos küzdelem, ami senkinek nem segít.

Vajon hogyan kéne másképp?

Tudatosság gyakorlat

  • A szervezeted milyen elvárásokat támaszt a vezetőkkel szemben?
  • Hogyan támogatja a szervezet a vezetővé válást?
  • Vezetőként kivel tudod megbeszélni a kétségeidet?
  • Mi történik, ha vezetőként hibázol?

Mindenképp becsületre méltó, ha valaki vállalkozik a nagy kalandra, és elindul a vezetővé válás rögös útján. Arra bíztatok mindenkit, hogy nézzen kicsit más szemmel a vezetőire, mert sokszor magányos küzdelem az övék.

Székely Ágnes

kép: unsplash.com