ian-dooley-DuBNA1QMpPA-unsplash

Nem is olyan régen elég gyakori volt autózás közben, hogy felhangzott, hogy „újratervezés”. Milyen nagyszerű újítás volt ez; szinte hihetetlen, hogy ez már a múlt. Most már csak ajánlat jön időnként az újabb időmegtakarítással járó útvonalakról. Dönthetsz, nem tervez újra senki semmit helyetted…

Pedig milyen sok minden változik. Az „újratervezés idején” vészesen közelített a 4. ipari forradalom és izgatottan néztük, vártuk, hogy kire hogyan és mikor fog hatni, találgattuk a beavatkozási pontokat és azt, hogy kinek hogyan és mikor kell segíteni. Aztán jött egy fordulat és amiről azt hittük, hogy újdonságként majd szépen, lassan, lépésről lépésre hódít, az viharos sebesen napi rutinná vált és egy része már a múlt idő.

Így múlna el a világ dícsősége?

És mégis, mivel készülhetünk 2022-ra?

1. Reziliencia az üzleti életben is
Az egyéni életvezetés szempontjából ezt a bűvös szót már nem is kell lefordítani. Hisszük, hogy a rugalmas megküzdési stratégiák segítenek a továbblépésben. Hát ezt kell 2022-ben szervezeti szintre vinni! Azt kell kitalálnunk, hogy hogyan tudunk fenntartható és reziliens működésmódot kialakítani.

2. Fenntartható működésmód
Világosan látszik abból, ahogy az ellátási láncok itt-ott megroppantak és abból, ahogy a fosszilis üzemanyagok világa egyelőre csak finoman, de „fényt kapott”, hogy igazítani kell az üzleti modellünket a környezettudatosság, a fenntarthatóság, a társadalmi és gazdasági egyensúly irányába.

3. Finom egyensúly (IQ, EQ, AI:)
Talán a legérzékenyebb egyensúllyal kapcsolatos kérdés az emberi tényező és a mesterséges „támogatás” között megtalálni az arany középutat úgy, hogy ne vesszen el az ember által hozzáadott érték, és mégis ki tudjuk használni a mesterséges erőforrások adta előnyöket.

4. Emberi erőforrás
Az, hogy hogyan figyelünk a kiemelkedő tehetségeinkre most, hogy a generációváltás is kopogtat, sőt dörömböl az ajtónkon és a munkakörnyezet is drasztikusan megváltozott, hihetetlenül fontos. És nem csak a tehetségek gondozása fontos, de a munkavállalói élmény is, minden szinten – szinte minden! (Persze, eddig is folyamatosan érkeztek új generációk a munka világába, viszont most megérkezik az a fiatal munkavállalói kör, aki már ebben a digitális világban nőtt fel, a „digital natives”.

5. Szervezeti átstrukturálódás
Azzal, hogy a munkavállalói élmény és a változási szupersztráda összehangolható legyen, laposabb és agilisabb szervezetekre van szükség. A 2001-ben megfogalmazott agilis manifesto (és a kicsit elerodáslódott agilis kifejezés) most kezd a napi gyakorlat részévé válni. Sok helyen már teal elvekkel átszőve kerül be a szervezetek működési gyakorlatába.

6. Értelmes szervezeti célok
A változás vezérfonala, a korábban felsorolt kihívások csak úgy valósíthatóak meg, ha a „mi célja a szervezet működésének” jellegű kérdésre egy értelemmel teli cél a válasz, amivel a munkavállalóknak könnyű azonosulni.

+1

“Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül. Ha messzire akarsz érni, keress társakat.” (Mungi Ngomane: Ubuntu – Bartók Imre fordítása)

Az új világ rámutatott arra, hogy szervezeti szinten a közreműködések, a stratégiai partnerségek és egymás kölcsönös támogatása az, ami a változó világunkban a siker záloga.

Mert megújulni muszáj, változtatni kell, de stabilizálási időszakok nélkül kiégünk a nagy pörgésbe. Ha kétségeid vannak és ránéznél arra, hogy éppen hol tartasz dinamika és stabiltás területén, keress minket és nézzünk rá a munka öröme modellünkkel.

Danghel Edith

photo by ian dooley on Unsplash