stocksnap.io

Ez a generáció, amely 2020-ra a munkaerő 20%-át fogja jelenteni, egészen más lesz – mondják a kutatók. Pont úgy, ahogy a korábbiak is különböztek egymástól. A szokatlan csupán az, hogy ilyen rövid idő alatt ekkorát fordul a világ.

Ezt a változást, akár csak az üzleti környezet oly sok változását, a cégeknek követniük kell. Ennek megfelelően a legutóbbi vizsgálatok már a Z generáció munkába állással kapcsolatos preferenciáira vonatkoznak. (Pedig az Y is elég sok megoldandó kérdést vet fel nap mint nap).

Míg az Y generáció (születési év: 1979- 1989) otthonról vagy bárhonnan dolgozna, hogy maga oszthassa be az idejét, a Z generációról (születési év:1990-2000) az derül ki, hogy munkába akarnak járni! Valós közösséghez akarnak tartozni, de nem hajlandók feláldozni magukat a munka oltárán, mint azt a szüleik, az X generáció (születési év: 1965-1978) és nagyszüleik, a “babyboom” generáció (születési év: 1945-1964)  tették.

A jövő ezen szakemberei már a modern technológiát és annak állandó fejlődésével járó komplex környezetet adottságnak élik meg, hozzászoktak a folyamatos tanuláshoz és a változó körülményekhez. Látták a szüleiket megküzdeni a gazdasági válságok hullámaival. Mindez a szervezeti élethez jól illeszthető készség és képesség szettel ruházta fel őket. Azok a szervezetek, akik megértik ennek a generációnak az értékeit és preferenciáit, létre tudnak hozni egy számukra vonzó munkakörnyezetet és így majd együtt profitálhatnak az előnyökből.

Mire készülhetünk? Általános feltételezések, elvárások és a meglepő valóság; egy átfogó vizsgálat erdeményeiből emelünk ki néhány egészen meghökkentő eredményt:

  1. Egylégterű nyitott irodák vagy home office? Rakétamód felívelő, kislétszámú, start-up jellegű vállakozások? Nem! Ez a generáció stabil munkaközösségről álmodik!

41% közepes méretű szervezetben képzeli el magát

35% nagy szervezetben gondolkodik és csak 14%  start-upban

45% saját irodát szeretne

74% a szemtől-szembeni kommunikációt preferálja

2. Fiatalos lendület, mindent elsöprő optinizmus? Nem! Íme, a megfontolt generáció!

75% szerint keményebben kell majd dolgozniuk, mint a megelőző generációknak ahhoz, hogy kielégítő és teljes szakmai életük legyen

28% olyan munkát szeretne, ahol a munka-magánélet egyensúlya megvalósítható

26% pénzt szeretne keresni és

23% pedig a stabil munkahely mellett teszi le a voksát

3. Job-hopperek? Nem! Nem élethosszig szóló munkahelyet keresnek, de hosszabb távon terveznek és gyors, de reális karrier lehetőségekben gondolkodnak.

A megkérdezett fiatalok, várakozásaik szerint, 4 szervezetnél fognak dolgozni az életük során

32% hisz abban, hogy 5 éven belül vezetői pozíciót tölt majd be

33% szeretne 60 éves korában nyugdíjba menni, de csak 22% gondolja ezt valószínűnek

4. Vége a „mindegy, csak manager” időszaknak. Ezek a fiatalok már nem a pozíciók megnevezésére buknak. Több felelősséget és őszinte vezetőket akarnak.

64% a növekedésben és a fejlődésben látja a karrier lehetőségét és csupán 3% helyezett hangsúlyt a pozíciók megnevezésére

38% az őszinteséget, az integritást tette az elvárt vezetői attitűdök közül az első helyre, ezt pedig a mentoring képesség követte 21%-al.

5. Generációs szakadék? Kommunikációs válság? Nem! Az együttműködéssel és a közreműködéssel nem lesz gond! Legalábbis a Z generáció így látja. Kivétel a nagyszülők generációja (“baby boom”), velük nem lesz könnyű 🙂

5% tételez fel csupán nehézséget abban, hogy együtt kell dolgoznia az Y generációval, 17% az X-el, míg a 45% inkább nehéznek látja az azt megelőző “babyboomer”-ekkel való együttműködést

Legtöbben úgy látják, felnövünk hozzájuk 🙂

Szeretnél előre gondolkodni, felkészülni arra, hogy hogyan fogadd a jövő generációját? Kérdés, hogy hogyan készítheted fel a munkatársaidat és magát a céget a jövőre? Kérdezz tőlünk és gondolkodjunk együtt a számodra legjobb megoldáson: Kapcsolat

Danghel Edith

forrás:

https://www.roberthalf.com/workplace-research/get-ready-for-generation-z

kép: stocksnap.io