gerry-roarty-91579

‘Mi újság a futószalagon?’
‘Minden a legnagyobb rendben, Uram. 99%-osan tudjuk tartani a tervet, holnapra meglesz az összes leszállítandó autó, köszönhetően az ön zseniális módszertanának, Mr. Toyota.’
‘Micsoda? Mi az, hogy csak holnapra? Ma éjfélre megígértem a japán miniszterelnöknek a 10 000 autót. Nem engedhetjük meg a csúszást! Ez becsületbeli ügy! Keresse meg azonnal, hogy hol akadozik a folyamat, és javítsák ki, most rögtön!’

Már hónapok óta érezhető volt a feszültség Mr. Toyota irodájában. Legutóbb talán akkor volt szabadságon a zseniális cégvezető, amikor még a mekis krumplit valódi burgonyából csinálták.

‘Nincs Pihenés! A dolgoknak pörögniük kell folyamatosan!’ Ez a gondolat állt a fürdőszoba tükrén, amit annak idején kézzel pingált oda. Igaz, erről egy szót sem írt a könyvében. A módszerének azt a nevet adta, hogy LEAN. Ez azóta ideológiává vált a cégnél, és egy hihető és stabil eszmének bizonyult, amit egyetlen alkalmazott sem kérdőjelezett meg. Viszont a rövidítés eredeti sztorija rejtély maradt. ‘LE A Nemdolgozókkal! Semmire kellő mind, aki csak a napot lopja!’ Ez volt a valódi apropója az egész tudományos módszertannak.
A tükörre írt mondat sok kihíváson átlendítette Mr. Toyotát az évek során. Mára viszont reggelente egyre gyakrabban átment inkább a másik fürdőszobába borotválkozni. ‘Innen jobb a kilátás!’ – magyarázta a feleségének olyankor.

Egy forró nyári nap távolsági telefonhívást kapott Mr. Petronastól, az olajmágnástól. Egy izgalmas együttműködési lehetőséget ajánlott neki.
‘A részleteket beszéljük meg itt, Kuala Lumpurban, személyesen.’ – ajánlotta fel a Petronas tornyok 47. emeletén található irodáját az olajmágnás. ‘Ám legyen.’ – bólintott rá röviden és tömören Mr. Toyota. Még a beszédét is a hatékonyság vezérelte. Semmi felesleges szófordulat!

‘Menjünk rögtön a toronyba! És szerezzen nekem egy csereinget útközben!’ – utasította tisztelettudó segédjét a leizzadt japán vezető a taxiban. Szokatlanul magas volt a páratartalom aznap KL-ben.
‘Uram, nagyon sajnálom, de Mr. Petronasnak elhúzódott egy fontos tárgyalása, egy fél órát késni fog.’ – jelentette be a recepciós maláj angolsággal.
‘Mi a f…’ – ugrott fel Mr. Toyota, de elharapta a gondolatot is. A hatékonyság jegyében nemhogy nem mondhat, még csak nem is gondolhat ilyet!
‘Addig szívesen megmutatjuk Önnek városunk gyöngyszemét, a függőhidat. A hidat, ami a két tornyot összeköti 180m magasságban.’
‘Rendben.’ – vágta rövidre a beszélgetést főhősünk kiváló angolsággal. Már amennyire a rendben szót lehet finomhangolni.

Amint ott álldogált a híd közepén, és nézegette a város forgatagát, elkezdte számolni a Toyota autókat, amiket onnan látott. Egy… kettő… három… négy… öt… Ahogy számolgatta a kocsikat, egy idő után azt vette észre, hogy egyre kellemesebb nyugodtság érzése árad szét testében. A hatalmas épületeket összekötő híd finom, lágy lengése észrevétlenül vitte át a pihenés különleges és régóta vágyott állapotába.

‘Uram, Mr. Petronas megérkezett. Várja Önt az irodájában.’ – jelent meg a recepciós 20 perccel később.
‘Máris?’ – kérdezte Mr. Toyota. A tömör, precíz angolság megmaradt ugyan, de valami belül megváltozott.
‘Köszönöm, hogy elfogadta a meghívásomat, elnézést, hogy megvárakoztattam. Meg kell hagyni, Ön nagyon friss és üde! Mi a titka?’ Mr. Petronas barátságos, nyitott személyiség volt. Szerette emberileg is megismerni partnereit.

‘LEAN 2.0. A legújabb fejlesztésünk.’ – válaszolta Mr. Toyota. Csak ő tudta, hogy ez a LEAN már valami egészen mást jelent: Lágy Ellazulás Alapgyakorlat Naponta. Kétszer.

Gurmai Gergely

az Inspire káryajáték és az Inspire:Szokástérkép tréning létrehozója

www.liveyourdream.hu
www.liveyourdream.hu/inspire_tudatos_szokasok/

Megjegyzés:)
A bejegyzésben szereplő nevek és helyszínek a képzelet szüleményei. A valósággal való mindennemű egyezés a véletlen műve.

kép: unsplash.com