07836980-dce1-4147-9ad9-6bcfcc4434a7

Miről lehet megismerni az extrovertált informatikust? A belszélgetőpartnere cipőjét nézi. (Az introvertált a sajátját:)

Informatikus közegben mozgok mostanában és el kell fogadnom, hogy ez számomra mindig egy különleges világ marad. A virtuális lét, a kütyükkel való intim kapcsolat egy olyan foka ez, amit én aligha élhetek meg. De igyekszem megérteni, hiszen a munka öröme univerzális, még ha a hangsúlyok esetleg el is térnek a munka tárgyától függően.

Látom, hogy itt is van igény a stabilitásra, kell a struktúra, a rendezőelv. Kell a tudás, amiben a naprakészségednél csak az jobb, ha ősöreg és rajtad kívül nem tudja senki, ha anno komoly fejlesztések történtek ezen a téren, amiket még nem tudnak/akarnak kiváltani – mert akkor te vagy az Isten – és van megbecsülés. És kell a területnek a dinamika, jó, ha van cél, a jövőt megalkotni a világ legnagyobb kihívása és ebben a kontextusban a tudásodat nap mint nap, új és még újabb formában kombinálhatod. Alkothatsz, fejleszthetsz, fejlődhetsz. És van emberi kapcsolódás is. Igenis van. Még akkor is, ha az élő, személyes kapcsolataid egészen különlegesek, és néha az ügyfelek zavarnak legjobban a munkában, akkor is van kapcsolat és van kapcsolódás. Ennyit arról, amit a környezetem megmutat nekem az IT különös világáról.

De mi tesz egy informatikai területen dolgozó alkalmazottat boldoggá?

A villám válasz az lenne, hogy egyszerűen csak hagyják békén emberünket a maga kis világában. Lehet. Csak ettől a szervezet nem fog előremenni.  

Így, ha szervezeti kívánalmakról beszélünk, akkor lehet, hogy nem a boldog alkalmazott a cél, elég, ha az emberünk megtalálja a helyét a szervezetben, azonosulni tud vele és az is kifejezetten jót tesz, ha időnként megtalálja a munka örömét. Ez sokkal elérhetőbbnek tűnik úgy, hogy közben a szervezet is működő- sőt teremtőképes legyen, és gazdaságilag is megérje a dolog mindenkinek. Tegyük hozzá azt is, hogy ettől nem csak a szervezet lesz hatékonyabb, hanem emberünk is egy nagy lépést tesz a személyes boldogsága irányába.

Mit tehet egy, a szervezet emberi oldalának működtetésével megbízott munkatárs (HR-es), hogy mindezt elérje ebben, a számára oly rejtélyes világban? A válasz egyszerű: vegye rá a vezetőket, hogy foglalkozzanak a témával, hogy értsék meg ennek a fontosságát, kezeljék tudatosan a befolyásoló tényezőket és tegyenek azért, hogy olyan közeget teremtsenek, ahol a munka az életünk örömteli részévé válhat. Mert ezt meg lehet teremteni, ha figyelünk a szervezet és az egyének karakterére, igényeire  és ahhoz mérten kezelünk –  nem is olyan sok -, csupán hat tényezőt. Még az informatika világában is, ahol a karakter és így az elvárás talán kicsit más, de a tényezők ugyanazok.

Mire érdemes figyelni?

Elsősorban a jó célra, a kapcsolatokra és a fejlődési lehetőségekre – hogy meglegyen a csapatban a dinamika. Közben ne hagyjuk figyelmen kívül a megbecsülést, a struktúrát és magát a tudást sem – hiszen ezek nélkül a stabilitás fog csorbát szenvedni.

Hat tényező kezelhető mennyiség, ha figyelünk rájuk, akkor nagy esélyünk van arra, hogy megtanuljuk tudatosan alakítani a szervezeti és az egyéni működés egyes fázisait annak érdekében, hogy ha nem is egy boldog közösséget, de egy jól funkciónáló csapatot hozzunk létre, amiben az IT munkatárs is megtalálja a munka örömét.

Megéri!

Tudatosság gyakorlat:

  • Mit jelent számodra az örömteli munka?
  • Mik azok a tényezők a munkában, amik rendszeresen kizökkentenek a komfortzónádból?
  • Milyen helyzetekben találod meg a munka örömét? Mit tehetsz azért hogy ezek a helyzetek gyakoriak legyenek?

Ha mindaz, amit írtunk felkeltette az érdeklődésedet és örömmel ránéznél a csapatod működésére a modellünk segítségével, hogy aztán tudatosan fogj a munka örömének és az örömteli szervezet kialakításának folyamatához, keress minket: Kapcsolat

Danghel Edith

kép: flickr.com