new-years-day-2566661_1920

Általában az évforduló arra jó, hogy mérföldkőnek tekintve megálljunk, visszanézzünk és átgondoljuk, mik voltak a sikerek, mi volt a tanulság, összegezzünk és ezzel az útravalóval nekiinduljunk az újnak. Lendületesen.

Fontos, hogy mit pakolunk magunknak az új esztendőre, ezért gondosan válogassuk meg, mi az, amit megtartunk és mi az, amit elengedünk.

Sikerek

Ne engedjük el őket könnyelműen, nem kell természetesnek venni. A sikereinket ünnepeljük meg. Ezeket mi hoztuk létre. Munka van bennük, akarás és még több munka. Vegyük őket számba, ujjonghatunk is nekik, hisz ezek mind rólunk szólnak, minket dicsérnek, a jobbik énünket építik. Járjuk körbe örömmel a sikeresen kialakítottat, gyönyörködjünk benne. Gondoljuk végig a teljes folyamatot, ha kell jegyzeteljünk, hogy bármikor újra végig tudjuk csinálni. Nézzük meg milyen tényezők segítettek, mik voltak azok a “véletlenek” amelyek szárnyukra vettek és vittek minket előre. Jegyezzük meg jól, hogy honnan merítettünk erőt olyankor, amikor minden veszni látszott, hogyan ugortuk át a csapdákat és lendültünk előre a sikerig.

Ne feledkezzünk meg a pillangó hatásról sem! A mi sikereink másoknak is jót, örömet, esetenként szintén sikert hoztak. Ezt a nagyobb hatást is vegyük figyelembe – csak így lesz teljes a kép!

Tanulságok

Vegyük le a hangsúlyt a kudarcokról, nézzük őket kíváncsi szemmel. Engedjük el a sikertelenséghez kapcsolódó keserűségünket, bocsássunk meg, ha más okozott kavarodást a rendszerben és helyezzük a fókuszt a tanulságokra: Mi az, amihez ne ragaszkodjunk makacsul, mi az, ami viszont elengedhetetlen. És mi az, amire a jövőben fel kell készülni.

Figyeljünk arra, hogy kik azok, akikre támaszkodhatunk. Kik azok, akik ki tudnak bennünket egészíteni, akiktől tanulhatunk– akik azt tudják, amit mi nem, és  örömmel megosztják velünk a tudásukat. De figyeljünk azokra is, akik nem segítenek. Akik elszívják az energiánkat úgy, hogy közben nem töltenek vissza. 

Nézzünk rá arra, is, hogy mi az, ami fáraszt a mindennapi tevékenységeink során. Ha tudjuk, minimalizáljuk, ha nem megy, akkor racionalizáljunk. Iktassuk ki a teendőink közül, vagy illesszük be úgy, hogy jobban kézre essen.  Minden folyamatunkat érdemes időnként átnézni, mert gyakran lehet optimalizálni új technológiai vagy más operációs módszerrel. Lehet, hogy az újat megtanulni elsőre bonyolultnak tűnik, de a tanulás mindig energiát generál és az újszerű beindíthat egy frissülési folyamatot is, ami lendületet ad.

Lendület

Erre van szükségünk az új esztendő beindításához!

  • Vegyünk mély levegőt és keressük azok társaságát – legyenek azok külső- vagy belső ügyfelek, beszállítók vagy akár versenytárssak –, aki friss szemléletre tudnak bennünket inspirálni!
  • Engedjünk a csábításnak, teremtsünk magunknak időt arra, hogy nézzünk rá néhány, a főtevékenységünkhöz kapcsolódó újdonságra! Vagy csupán alkossunk valamit, ami egyszerűen szép. Hagyjuk, hogy beindítson.
  • Vegyünk lendületet abból, ahogy mi magunk megosztunk másokkal tudást, erőforrást, örömet. Ezek mind-mind megsokszorozódnak attól, ha megosztjuk.  Kiapadhatatlan forrásként visznek bennünket előre.

Lendületes és örömteli 2018-at!

Danghel Edith

kép: pixabay.com