annie-spratt-167089

Egyre hamarabb jutnak el a munkavállalók arra a pontra, hogy elegük lesz. Hogy ezt a testük jelzi nekik és megbetegszenek, vagy a kiégés korábbi fázisában már észbe kapnak és megpróbálnak lassítani vagy kiszállni – ez egyéni. De amikor már idáig jutottak, a cégek nem tehetnek mást, meg kell küzdeniük a jó szakemberek hiányával vagy az ellavírozó „fekete lyuk” üzemmódban váltott munkatársakkal. Ez egyik félnek sem kifizetődő.

Van megoldás? Van.

A napokban két olyan érdekes videó is szembe jött, ami azt mutatja meg, hogy ezzel a problémával mindenképp foglalkozni kell. És nem csak kell, hanem lehet is.  Ahhoz, hogy egészségesek, motiváltak és hatékonyak maradjunk a kulcs a felelősségvállalás. A felelősségvállalásnak, ha a munkára vetítjük le, két oldala is van: felelősséget kell vállalnia a munkavállalónak a saját életéért és felelősséget kell vállalnia a munkaadónak a keretek meghatározásáért. Hogy hogyan lehet ezt megvalósítani? Íme a két inspiráló TED beszéd:

Az egyéni oldal megoldása:

Nigel Marsh a „Fat, Forty&Fired” szerzője. Ebben a videóban elmondja, hogy a munka-magánélet egyensúlya túlságosan fontos ahhoz, hogy kizárólag a munkaadónkra bízzuk. Felelősséggel bele kell állni és a saját kezünkbe kell venni a megszervezését még mielőtt túl késő lenne. Hogy lássuk, hogy tudja miről beszél, Marsh felvázolja azt, hogy számra hogyan néz ki egy ideálisan egyensúlyos és mégis hatékony nap, és ad némi biztatást is a megvalósításához.

A szervezeti oldal megoldása:

Kérdések, ötletek és gyakorlat, melyek igazán előre viszik a világot. Ricardo Semler brazil ügyvezető igazgató a vállalati demokrácia egy izgalmas formáját műveli már jó ideje, mindent újragondolva, az igazgatótanácsi ülésektől kezdve egészen odáig, hogy az alkalmazottak mikor veszik ki a szabadságukat (nem kötelező bejelenteni). Az a meglátása, hogy az alkalmazottak bölcsessége jutalmazásra érdemes. Figyelembe kell venni, építeni kell rá és vállalti oldalról felelősséggel támogatni kell a munka és a magánélet egyensúlyát. És visszamegy az iskoláig! A ez az előadás már jó néhány éves, de az gondolat kitart a mai napig is.

Erről beszélünk!

Mi hisszük, hogy ez a két oldal igazán hatékonyan, együtt valósítható meg. Hisszük, hogy ha felelősen állunk a munkához, akkor az örömé válik, szervesen illeszkedik az életünkhöz és nem csak a mi mikrovilágunkban, hanem a makró környezetünkben is örömteli változást hoz.

Tegyünk érte!

Danghel Edith

kép: pixabay.com