forrás: StockSnap.io

Hogyan kezdődött? Miért és hogyan hagytam magam mögött majd 20 év nagyvállalati létet, vezetői pozíciót és felfelé ívelő karriert? Hogyan defináltam magam újra és találtam meg az értékeimet és az azokkal összhangban lévő célt? Nem volt könnyű. Elmesélem.

Zsákállat

A zsákállat egy tengeri élőlény, ami hal-szerű lárvaként kezdi az életét. Úszkál a tengerben, szabadon él. Majd, miután talált egy megfelelő helyet, megtelepszik egy sziklán és idegrendszerét felemésztve tengeri rózsára hasonlító életet kezd élni. Nem szó szerint, de felemészti az agyát, a teljes központi idegrendszere leáll és felszívódik a testében tápanyagként és ettől kezdve növényként vegetál.

Ezt egy üzleti előadáson hallottam. Sokan voltunk, de az előadó a szemembe nézett, miközben ezzel zárta előadását. Te jó ég! Végem van! Már más is észreveszi, hogy vegetálok. Hazaérve alámerültem a tengerbiológiában és a gerinchúrosok rejtelmeiben. A sokadik, biológia-geekeknek szóló oldalon megcsillant a remény. Ha rosszra fordulnak a körülmények, a növény-állatka újra gerinchúrt növeszt és ismét útrakél.

Kertvárosi feleség

Az összes konfortzónámon kívül kerülve feladtam önállóságomat és felnőtt életemben először rábíztam magam valaki másra. Magam mögött hagyva a langyos állóvizet fejest ugrottam a hullámokba, hogy megkeressem az áramlatot, ami természetes módon visz előre. Azt az erőt, ami mindannyiunkban bennünk van, csak rendszerint nem vesszük észre, mert annyira el vagyunk foglalva az árral szemben való evickéléssel.

Milyen jól is hangzik. Itt a lehetőségek végtelen tárháza, előttem a széles horizont, idő, tér, alkalom. Minden adott. De most akkor merre? Így lesz az áramlásból sodródás, a fentből lent, a talánból mégsem. Ekkor jött el a pillanat, hogy megálljak és úgy igazán magamba nézzek. Nem a környezetem tükrébe, nem az elvárásoknak megfelelve megkeressem a saját válaszaimat arra, hogy ki is vagyok, amikor nem vagyok senki.

Elengedés

Elengedni annyi, mint nem kapaszkodni. Nem erőt kifejteni annak késleltetésére, ami előbb-utóbb bekövetkezik, vagy már meg is történt, csak még szeretnénk fenntartani a régi állapotot.

Még akkor is, ha a mi döntésünk volt a változás. Akkor is ezer szállal kötődünk azokhoz a dolgokhoz, amiben benne voltunk, amit mi alakítottunk, amiben benne hagytunk egy darabot a lekünkből. Pedig ez elengedheteten ahhoz, hogy a figyelmünket az újra irányíthassuk.

Paradigmaváltás

A mátrixból kikerülve új dimenziók nyíltak meg előttem. Újabb és újabb kapuk mögött komplett szubkultúrák engedtek betekintést magukba. Elkezdtem a külvilágot belső tudatossággal figyelni. Nem cimkézni, de tudni, mi visz előre, mi az, ami összhangban van velem és mi nem.

Amint ezt megtettem, megérkezett az ötlet és az “aha” érzés. Az ügy és az a tudat, hogy igen, ezt szeretném csinálni, mert így valami jót szolgálhatok a tudásommal.

Így alakul az insightOUT. Belülről építkezve. Ha érdekel a folytatás, tarts velünk!

Székely Ágnes

kép: stocksnap.io