forrás: StockSnap.io

Frederic Laloux olyan életteli szervezetek működésébe ad betekintést ahol nem kell otthonhagyni a szívünket, amikor dolgozni indulunk,  ahol virágzik a tehetség és öröm a munka. Ki ne vágyna erre? És ez a teljesítmény kulcsa. Ez az a plusz, ami az elköteleződéshez és a folyamatos fejlődéshez  kell.

A teljesítménymenedzsmenten túl

Majd két évtizedet dolgoztam nagyvállalati környezetben, informatikai területen. Küldetésem mindig az volt, hogy hatékonyabbá tegyem a szervezet működését. Folyamatmenedzsment, minőségmenedzsment, szolgáltatásmenedzsment, teljesítménymenedzsment, lean, agile… Mindig teljes erőbedobással és lelkesedéssel, a legújabb megközelítést alkalmazva igyekeztem elérni az áttörést. De valami mindig hiányzott. Minden eszközzel szép eredményt értünk el, de soha nem sikerült a „lokális maximomot” meghaladni.

Mi hiányzott? Ezt kerestem, amikor rátaláltam Frederic Laloux előadásaira és könyvére. Laloux korábban a McKinsey tanácsadója volt, tapasztalt szervezetfejlesztési szakember, aki szintén keresett valamit. 3 évet töltött azzal, hogy 12 kiemelkedően sikeres szervezetet tanulmányozott szerte a világon. A tapasztalatait remekül szintetizálva választ ad arra, miért nem működnek a régi sémák és merre halad a szervezetek evolúciója.

A jövő szervezetei

A megközelítés forradalmian új, mégis azonnal együtt rezonálunk vele, mert emberi, egyenes, gyakorlatias és a kiemelkedő teljesítményen túl a munka örömének ígérete is benne rejlik. Frederic Laloux olyan életteli szervezetek működésébe ad betekintést ahol nem kell otthonhagyni a szívünket, amikor dolgozni indulunk. Modelljében ez a teljesítmény kulcsa. Ez az a plusz, ami az elköteleződéshez és a folyamatos fejlődéshez  kell.

Utópia? Lehetséges, de számomra új lendületet, inspirációt, és motivációt ad ahhoz, hogy olyan jövőt teremtsünk a szervezetek működésében, aminek mindannyian szeretnénk a részesei lenni. Olyan működést, ami örömteli és ezáltal kiemelkedően hatékony.

A videó, amit megnézve betekintést kaphatunk a megközelítésbe:

A könyv angol nyelven: www.reinventingorganizations.com
És magyarul: www.reinventingorganizations.hu

Semmilyen üzleti érdekünk nincs a könyv terjesztésében, azonban a gondolatok terjesztéséhez szeretnénk hozzájárulni, hiszen egybecseng küldetésünkkel. Szeretettel ajánlom mindazoknak, akik velem együtt hisznek abban, hogy a munka lehet jobb, lehet öröm.

Székely Ágnes

forrás:
https://www.youtube.com/watch?v=gcS04BI2sbk
http://www.reinventingorganizations.com

kép: stocksnap.io